Ik maakte inkt van de bolsters van de walnootbomen in botanische tuin De Kruidhof hier in Buitenpost. In deze blog wat meer informatie over de inkt, en ik laat je zien hoe je deze natuurlijke inkt kunt toepassen voor mindfulness.

Het flesje bevat 20 ml natuurlijke inkt gemaakt van walnootbolsters, arabische gom, ossengal, conserveermiddel (natriumzout E211). Er zit een pipetdop op, zodat je met kleine hoeveelheden kunt werken.

Een intensieve week van een aantal keren rapen, weken, koken, filteren, inkoken, opnieuw filteren en toevoegen met bind- en conserveermiddel. Gebotteld en zeer tevreden geworden met het resultaat: een inkt met diep warmbruine tint. Een mooie souvenir aan een tuinseizoen, bedacht ik toen ik de flesje bij elkaar zag staan. Ik noemde het botanische inkt, want tenslotte gemaakt van plantenmateriaal uit een botanische tuin.

Op de najaarsmarkt van De Kruidhof, waar deze inkt haar primeur had, vroegen veel bezoekers zich af wat je nu met 1 kleur inkt moest. Was dat niet een beetje saai? Ik, stralend, want de hele week vele kleurschakeringen ontdekt hebbend: “helemaal niet! Je kunt er zoveel kanten mee op!” Dus hier wat meer informatie over wat je over natuurlijke inkt moet weten en een aantal toepassingen die je zintuigen goed zullen doen en je helpen om met aandacht creatief te zijn. Spelen met inkt dus.

wat je moet weten over natuurlijke inkt

Ten eerste: goed schudden voor gebruik! En daarna, neem je tijd om te experimenteren met deze inkt. Natuurlijke inkt werkt anders dan inkt uit een fabriek. Het reageert op het type papier, het verandert nog door het contact met zuurstof en ook de mate waarin het aan licht wordt blootgesteld doet mee. Voor mij zijn dat elementen waar ik graag mee speel. Natuurlijke inkt droogt anders op dan waterverf, het wordt intenser en dieper van kleur als het op papier komt.

De flesjes zijn gesteriliseerd, maar natuurlijke inkt is bevattelijk voor schimmel. Zorg er dus voor dat je niet met je kwast in het flesje doopt maar gebruik het pipetdopje om de inkt uit het flesje te halen. Bewaar de inkt koel, droog en donker. En komt het toch voor dat er een klein laagje op je inkt zit, haal het er dan met een pincet voorzichtig af en je inkt kan weer gewoon verder gebruikt worden. Eenmaal op het papier zal de inkt niet meer schimmelen.

De walnootinkt is licht- en kleurbestendig tot op zekere hoogte. Zoals gezegd: natuurlijke inkten reageren op verschillende manieren en zo ook met de tijd. Soms krijgt natuurlijke inkt een totaal andere kleur, soms wordt het iets vager. Helemaal verdwijnen doet het zeker niet! Laat je verrassen en geniet van het maakproces.

hoe je natuurlijke inkt kunt toepassen voor mindfulness

Sinds ik het inktmaken heb ontdekt, heb ik al veel plezier gehad met experimenteren. Alsof de inkt uitnodigt om te spelen! Ik kan niet tekenen (beter gezegd: niet iets natekenen wat lijkt op het object), Dat belemmerde mij altijd heel erg, maar met deze inkt is het een plezier om gewoon wat strepen te zetten en te kijken wat er van komt. En dat is precies de bedoeling met mindfulness: niet gericht zijn op het resultaat maar op het proces zelf. Het hoeft zelfs niet mooi te worden, probeer de bril van een ontdekker op te zetten en volg wat er gebeurt.

wat je kunt proberen:
  • kijk wat het effect is met verschillende papiersoorten (ik ontdekte dat de walnootinkt bijvoorbeeld grijzig oplicht op gewoon printerpapier). Verzamel wat je in de kast hebt aan officieel papier, maar denk ook aan dozen van ontbijtgranen bijvoorbeeld
  • gebruik verschillende soorten kwasten, en/of maak je eigen ‘kwast’ van veer, gras, bladertakken
  • maak gebruik van gelaagdheid: laat de lagen inkt tussendoor goed drogen en je krijgt een heel diep effect
  • maak wassingen: voeg druppelsgewijs hier en daar water toe en laat het vervloeien, dep het op en voeg nieuwe inkt toe
  • maak het papier vooraf nat en druppel de inkt rechtstreeks. Volg wat er gebeurt en voeg hier en daar nog wat inkt toe, of beweeg het papier om wat mee te sturen (vooral de randjes worden erg mooi diep van kleur!)
  • maak gebruik van zogenoemde modifiers: door te spelen met ingrediënten die de ph waarde beïnvloeden verandert de inkt, wat mooie effecten kan geven. Denk aan een druppel citroensap, of wat azijn, een klein beetje opgeloste baking soda, borax, zoutkristallen
  • maak een heel eenvoudig patroontje en herhaal dat op een groter vel.
  • zet muziek op en beweeg je penseel mee met wat de muziek oproept

kortom: speel, laat je vloeiende bewegingen van de inkt je inspireren en geniet van de subtiele tinten die ontstaan.