atelierdag met ecoprint

Eco printen is het drukken van plantmaterialen op stof en papier. Je kunt er allerlei kleurrijke effecten mee maken maar ook ingetogen werk met ecoprint is heel indrukwekkend. Deze atelierdag staat in het teken van inspireren en experimenteren.

Het begint met kijken. Naar bomen en onkruid, de vorm van een blad, de kleur van een bloem. Van papier maak ik stapeltjes, schrijf er teksten op, doe er gevonden ijzeren voorwerpen erbij en stukjes stof. Die worden gestoomd of gekookt in de pan. Zal ik er water bij doen, een handvol bessen, of wat andere verfstof uit de natuur?

De bundels en pakjes uit de pan leg ik voor me neer. Ik geniet van de compositie. Als ik geduld heb laat ik ze een paar dagen liggen. En dan de beloning, het touwtje eraf. Het openen van de bundel zorgt voor vreugde en verwondering over wat er is gebeurd. Maar ook voor confrontatie met mijn eigen verwachtingen. Als ik de controle los kan laten, krijg ik de meest bijzondere resultaten. Gelaagdheid. 

Ecoprinten: is het de natuur, scheikunde, of magie? Het blijft een klein mysterie, die gedrukte vormen, kleuren en patronen die tijdens het proces ontstaan en in elkaar overlopen. Ik vind het bijzonder om te merken welke emoties er langs komen gedurende het hele proces van ecoprinten. Onrust, ongeduld, nieuwsgierigheid, verwondering, verwachting, verrassing, zielsvreugde.

Wil je het ook een keer meemaken? Ik zorg voor voldoende materialen om op te printen maar je mag ook eigen lappen meenemen die je met plantdruk wilt versieren (denk aan katoenen lakens, shirts, overhemd/blouse), in wit of gekleurd. Hoe meer variatie in meegebrachte stoffen des te rijker de experimenten.

Ook heb ik geschikte planten om mee te printen, maar als je eigen plantmateriaal of bloemen uit je tuin mee wilt nemen dan kan dat.

We beginnen met een korte uitleg over eco print en de verschillende mogelijkheden. Dan bereiden we de eerste stoffen voor en leggen het plantmateriaal er op. De materialen worden vervolgens gestoomd in grote kookpotten. Terwijl de prints in het stoombad staan, nemen we tijd om lekker te eten.

‘s Middags is er tijd voor een tweede ronde prints, en we doen nog een droog experiment met plantendruk. Ondertussen mag je in mijn bibliotheek en atelier je ogen de kost geven. En bij mooi weer werken we buiten.

Wil je vooraf inlezen? Google dan op eco print, ecoprinten of eco colours.

 

lijkt het je wat?

Alle praktische zaken en algemene voorwaarden vind je op de algemene pagina over atelierdagen.

Vul je gegevens hiernaast in, dan stuur ik je een mail met betaalgegevens.  Mocht je nog vragen hebben, dan kun je dat ook hiernaast aangeven, of me bellen op 06 31698542

Je aanmelding is pas definitief als de betaling is ontvangen, je krijgt daarvan bericht. Annuleren is helaas niet mogelijk, je mag wel iemand anders in jouw plaats sturen of een waardebon vragen voor een andere keer.

 

Over Suzan Bosch

Transitiekunstenaar. Onderzoekt de kunst van ruimte maken en natuurlijk vernieuwen in turbulente tijden. Is sparringpartner voor vernieuwers die behoefte hebben aan onthaasting en bezinning. Experimenteert in haar atelier met natuurlijke materialen en ambachtelijke werkprocessen. Ontwerpt kunstprojecten voor gemeenschappen die op zoek zijn naar ontmoeting en nieuwe aandacht voor elkaar. Professional in het persoonlijk verbinden van creativiteit, bezinning en vernieuwing.