atelierdag met ecoprint

Eco printen is het drukken van plantmaterialen op stof en papier. Je kunt er allerlei kleurrijke effecten mee maken maar ook ingetogen werk met ecoprint is heel indrukwekkend. Deze atelierdag staat in het teken van inspireren en experimenteren.

Het begint met kijken. Naar bomen en onkruid, de vorm van een blad, de kleur van een bloem.

Ecoprinten: is het de natuur, scheikunde, of magie? Het blijft een klein mysterie, die gedrukte vormen, kleuren en patronen die tijdens het proces ontstaan en in elkaar overlopen. Ik vind het bijzonder om te merken welke emoties er bij mij langs komen gedurende het hele proces van ecoprinten. Van onrust, ongeduld, nieuwsgierigheid, verwondering, verwachting, verrassing, verwarring, tot zielsvreugde.

Wil je het ook een keer meemaken? Ik zorg voor voldoende materialen om op te printen maar je mag ook eigen papier en/of lappen meenemen die je met plantdruk wilt versieren (denk aan tweedehands etsplaten, sjaals, katoenen lakens, shirts, overhemd/blouse), in wit of gekleurd. Hoe meer variatie in meegebrachte spullen des te rijker de experimenten.

Ook heb ik geschikte planten om mee te printen, maar als je eigen plantmateriaal of bloemen uit je tuin mee wilt nemen dan kan dat. Ook met gedroogd materiaal kun je printen.

We beginnen met een korte uitleg over eco print en de verschillende mogelijkheden. Dan bereiden we de eerste stukken voor en leggen het plantmateriaal er op. De materialen worden vervolgens gestoomd in grote kookpotten. Terwijl de prints in het stoombad staan, nemen we tijd om lekker te eten.

‘s Middags beginnen we met uitpakken en observeren wat er is ontstaan. De inzichten gebruiken we meteen, want er is er tijd voor een tweede ronde prints. Ondertussen mag je in mijn bibliotheek en atelier je ogen de kost geven. En bij mooi weer werken we buiten.

Wil je vooraf inlezen? Google dan op eco print, ecoprinten of eco colours.

 

lijkt het je wat?

Alle praktische zaken en algemene voorwaarden vind je op de algemene pagina over atelierdagen.

Vul hier de gewenste datum waarop je met je groep wilt komen plus je gegevens in, dan stuur ik je een mail met bevestiging en betaalgegevens.

Als je belangstelling hebt en alleen jezelf wilt opgeven, dan kan dat ook. Zodra er voldoende open aanmeldingen zijn prikken we gezamenlijk een datum.

Mocht je nog vragen hebben, dan kun je dat ook hiernaast aangeven, of me bellen op 06 31698542

 

 

Over mij

Ik ben Suzan Bosch, eco kunstenaar en sociaal vernieuwer. Ik onderzoek al mijn hele leven de kunst van ruimte maken voor bezieling en creativiteit. Na een loopbaan als opleider en organisatiepsycholoog heb ik mijn roeping gevonden in de combinatie van kunst en sociale vernieuwing: via duurzame kunst help ik mensen hun eigen natuurlijke vorm te (her)vinden. Ik gebruik natuurlijke, kunstzinnige en creatieve ingangen om te bezinnen en nieuwe verbindingen te maken.

CAIR: Connecting Artist in Residence

Ik kom het beste uit de verf als Connecting Artist In Residence (CAIR). Als Connecting Artist ontwerp ik onthaastende artistieke ontmoetingen voor gemeenschappen, ook in bedrijven. Hiermee wil ik mensen meenemen in de kunst van natuurlijke vernieuwing. Dat kan kort zijn -bijvoorbeeld een inspiratiedag of teambuilding- of wat langer, bijvoorbeeld een inpandige pop-up wonderkamer van natuurlijke inspiratiebronnen waarmee ik zinvolle gesprekken met mensen aanknoop over een bepaald thema. 

Wil je een liever een tastbaar kunstwerk dat je inspireert om elke dag connectie te maken met je natuurlijke vorm? In opdracht maak ik wandpanelen en andere kunstwerken voor particulier en zakelijk gebruik. Deze maak ik van de materialen uit de natuurlijke omgeving van mijn opdrachtgevers. Dat kan op locatie en je mag ook meehelpen als je dat wilt.

Meemaken om het anders te doen

De ambachtelijke technieken die ik gebruik zijn erg geschikt om in te zetten voor nieuwe gezamenlijkheid. De  trage handmatige werkprocessen lenen zich goed om eens op een andere manier met elkaar in gesprek te raken. Je kunt ook individueel -al dan niet letterlijk- meemaken: ik verzorg op de natuur geïnspireerde craftfulnessdagen, creatieve loopbaantrajecten en retraites. 

In mijn atelier maak ik tijd door te spelen met ambachtelijke werkprocessen als papier scheppen, vilten, ecoprinten en inktmaken. Ondertussen werk ik aan een catalogus van de mogelijkheden die de natuur biedt om uiting te geven aan mijn motto 'alles is er al, je hoeft alleen met aandacht te kijken'.

 

pasfotorondje2