creatief onthaasten met de natuur als inspiratiebron

dankjewel voor de inspiratie, ik ben vol energie thuisgekomen. Het was gevarieerd, ontspannen en verhelderend. Ik vond het mooi dat je niemand opjoeg en iedereen de ruimte liet. Leuke diverse opdrachten, fijne sfeer. Dat droeg bij aan het ‘vrije dag’ gevoel.

-Irene

Heb je ook te weinig tijd voor ‘even niks’?* 

craftfulness: craften + mindfulness

In de creatieve inspiratiedag staat craftfulness centraal. Dat is een combinatie van mindfulness en craften. Je maakt iets met met je handen en besteedt daar al je aandacht aan. Het idee erachter is dat je niet gericht bent op het resultaat, maar op het maken zelf. Je geest heeft daarmee iets eenvoudigs om ‘te doen’. Daardoor krijg je ruimte in je hoofd, staat de tijd even stil en kom je op een comfortabele actieve manier tot rust.

We werken met de seizoenen mee en gebruiken dat alles om je te helpen tot jezelf te komen, een nadere blik op natuur en jouw staat van zijn op dit moment. Niet om iets aan te veranderen. Niet perse om te leren of trainen, hoewel zo’n dag veel inzichten kan geven. Maar je hoeft er even helemaal niks mee te doen vandaag. Alleen maar ervaren.

 

 

spel met natuur en schoonheid

We gebruiken eenvoudige creatieve opwarmoefeningen en  technieken waarvoor je geen talent of ervaring nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan het volgen van een natuurlijke vorm, kleurvlakken maken,  intuïtief schilderen, schrijven, werken met poëtische teksten. We werken met fijne (natuurlijke) materialen, met stiltemuziek en met stilte. En ik stel zinvolle vragen om je uit te nodigen tot een focus op persoonlijke reflectie.

Iedereen kan meedoen. Zelfs als je niet bekend bent met mindfulness of creatief bezig zijn is dit een mooie manier om jezelf in contact te brengen met stilte.

 *of laat jij het niet (meer) zover komen? In dat geval is een creatieve inspiratiedag ook een fijne vorm om ‘gewoon’ even een pauze in te lassen voor bezinning en nieuwe inspiratie, jezelf te helpen herinneren aan je eigen veerkracht.

onthaasten is tot jezelf komen

Vertragen en onthaasten, we weten dat het goed voor ons is. En toch blijkt dat lastig, zeker als je het onrustige gevoel hebt dat er geen tijd te verliezen is. Je hoofd staat nog in de stand van efficiëntie, dus simpelweg luieren lukt niet goed. Zodra je even niets te doen hebt, gaan je gedachten alle kanten op en krijg je lawaai in je hoofd.

Je hebt iets anders nodig, iets dat je actief houdt en tegelijk ademruimte geeft.

Uit onderzoek blijkt dat een overprikkeld brein erg veel baat heeft bij de natuur. En dat de heilzame werking van eenvoudige werkzaamheden met je handen helpt om weer een helder werkende geest te krijgen. In de creatieve inspiratiedag maken we gebruik van deze twee hulpbronnen.

We werken met kleur, vorm, ritme en taal uit de natuur.

 

voor bestaande groepen & incompany

individueel aanbieden of per team

Voor bestaande groepen die met elkaar willen onthaasten is deze vorm geschikt als (recreatieve) teamactiviteit. Een passend artistiek gezamenlijk ritueel ter aanvulling, bijvoorbeeld ter afscheid van een teamlid, hoort ook tot de mogelijkheden.

Zelfs voor grotere groepen is het mogelijk om een creatieve inspiratiedag te doen. Wil je er een thema aan verbinden, dat kan. En denk ook eens aan een creatieve inspiratiedag als keuze-onderdeel van een welzijnsprogramma in je organisatie!

Hoe mijn aanbod en jullie dag er precies uit komt te zien bespreken we vooraf telefonisch. Ik houd rekening met de grootte van de groep, de gewenste lokatie en de bedoeling van de dag.

In overleg kiezen we eventueel een thema, en we bespreken welk type opdrachten en oefeningen jullie aanspreekt. Ik stel op basis van het voorgesprek een programma op. We spreken vooraf af hoe de verhouding tussen activiteit, ruimte voor reflectie/stilte en eventueel gesprek ideaal zou zijn.

 

Heb je een lokatie waar rust & ruimte is, en wil je daar eens een creatieve inspiratiedag organiseren? Ik werk graag met je samen! Neem contact op via 06 31698542 of stuur een mail via de knop hierboven ovv ‘samenwerken creatieve inspiratiedag’.

en ook individueel met open inschrijving

Voor open inschrijvingen werk ik samen met Botanische tuin De Kruidhof in Buitenpost.  Wil je een keer meedoen? Kijk op de site van de Kruidhof wanneer er creatieve inspiratiedag gepland staat. Je mag ook altijd laten weten dat je interesse hebt, dan houd ik je op de hoogte. 

Of misschien ben je geïnteresserd in een driedaagse creatieve retraite: kijk dan even op de pagina met de agenda

Over mij

Ik ben Suzan Bosch, eco kunstenaar en sociaal vernieuwer. Ik onderzoek al mijn hele leven de kunst van ruimte maken voor bezieling en creativiteit. Na een loopbaan als opleider en organisatiepsycholoog heb ik mijn roeping gevonden in de combinatie van kunst en sociale vernieuwing: via duurzame kunst help ik mensen hun eigen natuurlijke vorm te (her)vinden. Ik gebruik natuurlijke, kunstzinnige en creatieve ingangen om te bezinnen en nieuwe verbindingen te maken.

CAIR: Connecting Artist in Residence

Ik kom het beste uit de verf als Connecting Artist In Residence (CAIR). Als Connecting Artist ontwerp ik onthaastende artistieke ontmoetingen voor gemeenschappen, ook in bedrijven. Hiermee wil ik mensen meenemen in de kunst van natuurlijke vernieuwing. Dat kan kort zijn -bijvoorbeeld een inspiratiedag of teambuilding- of wat langer, bijvoorbeeld een inpandige pop-up wonderkamer van natuurlijke inspiratiebronnen waarmee ik zinvolle gesprekken met mensen aanknoop over een bepaald thema. 

Wil je een liever een tastbaar kunstwerk dat je inspireert om elke dag connectie te maken met je natuurlijke vorm? In opdracht maak ik wandpanelen en andere kunstwerken voor particulier en zakelijk gebruik. Deze maak ik van de materialen uit de natuurlijke omgeving van mijn opdrachtgevers. Dat kan op locatie en je mag ook meehelpen als je dat wilt.

Meemaken om het anders te doen

De ambachtelijke technieken die ik gebruik zijn erg geschikt om in te zetten voor nieuwe gezamenlijkheid. De  trage handmatige werkprocessen lenen zich goed om eens op een andere manier met elkaar in gesprek te raken. Je kunt ook individueel -al dan niet letterlijk- meemaken: ik verzorg op de natuur geïnspireerde craftfulnessdagen, creatieve loopbaantrajecten en retraites. 

In mijn atelier maak ik tijd door te spelen met ambachtelijke werkprocessen als papier scheppen, vilten, ecoprinten en inktmaken. Ondertussen werk ik aan een catalogus van de mogelijkheden die de natuur biedt om uiting te geven aan mijn motto 'alles is er al, je hoeft alleen met aandacht te kijken'.

 

pasfotorondje2