craftfulness: eenvoudig creatief bezig zijn met veel ruimte voor stilte

De Creatieve Inspiratiedag, een mini-retraite voor harde werkers

Je hebt van die periodes dat het allemaal niet opschiet. Dat het niet meer helpt om nog weer een nieuw lijstje te maken of nog een uurtje extra te pakken. Dat je in kringetjes bezig bent, je hoofd te vol zit.

Als je denkt dat je eigenlijk een tandje bij moet zetten, terwijl je daar te moe voor bent, dan is dat een teken aan de wand.* Een signaal dat het tijd is om even stil te staan, en werk te maken van ‘niets’ doen.

 

wat mooi dat ik mijn hoofd leeg kan maken door  met mijn handen iets simpels te doen. En wat een fijne manier om nieuwe inspiratie te krijgen!

-Irene

 

waarom creatief onthaasten?

Vertragen en onthaasten, we weten dat het goed voor ons is. En toch blijkt dat lastig, zeker als je het onrustige gevoel hebt dat er geen tijd te verliezen is. Je hoofd staat nog in de stand van efficiëntie, dus simpelweg luieren lukt niet goed. Je hebt iets anders nodig, iets dat je actief houdt en tegelijk ademruimte geeft.

Uit onderzoek blijkt dat een overprikkeld brein erg veel baat heeft bij de natuur. En dat de heilzame werking van eenvoudige werkzaamheden met je handen helpt om weer een helder werkende geest te krijgen. In de creatieve inspiratiedag maken we gebruik van deze twee hulpbronnen.

 

craftfulness

In deze mini-retraite staat craftfulness centraal. Dat is een combinatie van mindfulness en craften. Je maakt iets met met je handen en besteedt daar al je aandacht aan. Je geest heeft daarmee iets eenvoudigs om ‘te doen’. Daardoor krijg je ruimte in je hoofd en kom je op een comfortabele actieve manier tot rust.

 

wat gaan we doen?

We gebruiken eenvoudige creatieve opdrachten en technieken waarvoor je geen talent of ervaring nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan het volgen van een natuurlijke vorm, kleurvlakken maken,  intuïtief schilderen, schrijven, werken met poëtische teksten. We werken met fijne (natuurlijke) materialen, in alle rust en ook vaak in stilte. En ik stel zinvolle vragen om je uit te nodigen tot een focus op persoonlijke reflectie.

 

*of laat jij het niet (meer) zover komen?. In dat geval is een creatieve inspiratiedag ook een fijne vorm om ‘gewoon’ even een pauze in te lassen voor bezinning en nieuwe inspiratie

 

voor bestaande groepen & incompany

individueel aanbieden of per team

De creatieve inspiratiedag is niet alleen geschikt voor individuele harde werkers die behoefte hebben aan pauze en bezinning. Ook bestaande groepen die met elkaar willen onthaasten kunnen er veel aan hebben. Denk bijvoorbeeld aan teams of werkgroepen die elkaar (opnieuw) willen leren kennen. Of aan een thema-teamdag.

Een passend artistiek ritueel, bijvoorbeeld ter afscheid van een teamlid, hoort ook tot de mogelijkheden.

Ook voor grotere groepen is het mogelijk om een creatieve inspiratiedag te doen. En denk ook eens aan een creatieve inspiratiedag als keuze-onderdeel van een welzijnsprogramma in je organisatie!

Hoe mijn aanbod en jullie dag er precies uit komt te zien bespreken we vooraf telefonisch. Ik houd rekening met de grootte van de groep, de gewenste lokatie en de bedoeling van de dag.

In overleg kiezen we eventueel een thema, en we bespreken welk type opdrachten en oefeningen jullie aanspreekt. Ik stel op basis van het voorgesprek een programma op. We spreken vooraf af hoe de verhouding tussen activiteit, ruimte voor reflectie en eventueel gesprek ideaal zou zijn.

 

Heb je een lokatie waar rust & ruimte is, en wil je daar eens een creatieve inspiratiedag organiseren? Ik werk graag met je samen! Neem contact op via 06 31698542 of stuur een mail via de knop hierboven ovv ‘samenwerken creatieve inspiratiedag’.

en ook individueel met open inschrijving

kies hieronder een datum een schrijf je meteen in!

Creatieve Inspiratiedag met een botanisch tintje

datum: 18 september 2020

locatie: De Kruidhof Buitenpost

tijd: 10:00-16:30

Over Suzan Bosch

Onderzoekt de kunst van ruimte maken en natuurlijk vernieuwen in turbulente tijden. Is sparringpartner voor vernieuwers die behoefte hebben aan onthaasting en bezinning. Combineert haar artistieke praktijkervaring met haar achtergrond als organisatiepsycholoog. Experimenteert in haar eigen atelier met natuurlijke materialen en ambachtelijke werkprocessen. Ontwerpt kunstprojecten voor gemeenschappen die op zoek zijn naar ontmoeting en nieuwe aandacht voor elkaar. Professional in het persoonlijk verbinden van creativiteit, bezinning en vernieuwing.