vilten: mindfulness meets ambacht

 

Vilten, kan het ook niet-mindful dan? Jazeker, ik betrap mezelf er nog regelmatig op. ‘Even snel iets vilten’. Het resultaat zie ik dan al voor me in mijn hoofd, mijn handen hoeven het alleen nog even te maken. Niet alleen is het werkproces dan heel saai omdat ik eigenlijk al klaar wilde zijn, het mislukt nog vaak ook.

Hoe anders werkt het als ik me laat verrassen door wat er in mijn handen ontstaat. Als ik het voor elkaar krijg om met aandacht te werken, erbij te blijven. Aanwezig. Het vilten is dan ook spannender, want ik kan kiezen tussen volgen of bijsturen. 

Het ritme van wrijven en rollen is een meditatief proces. Het nodigt uit om er op te vertrouwen dat het een goed vilt gaat worden. Je werkt met lagen, maakt textuur, het doet denken aan een huid, een vlies, ademend, soms gesloten, soms open. Tijdens het viltproces openen de vezels zich en verbinden zich met elkaar. Maar ook de vilter zelf opent en verdiept zich. Meer en meer kijk ik naar vilten als een verbindend proces. Verbinding met jezelf, maar ook met elkaar.

Wil je ook ervaren hoe je kunt werken met aandacht? Met wol, heet water, zeep en jouw handen iets magisch doen? Een dagje ambachtelijk onthaasten en ondertussen nieuwe inspiratie opdoen? Dan is een atelierdag iets voor jou.

We werken zonder haast en nemen de tijd om het materiaal te verkennen. We kunnen eerst de wol kaarden en/of ik kan je leren hoe je kleuren wol voor het vilten kunt mengen. Er is alle ruimte om te ontdekken, te spelen.

Ik hoor vaak dat mensen rustig en ontspannen worden als ze bezig zijn met vilten. En dan komen er vaak diepere gesprekken over verbindingen, over sturen en de maakbaarheid van het leven. Daarom is de atelierdag in eerste instantie bedoeld voor bestaande groepen die elkaar al kennen. Of die elkaar beter willen kennen. Je kunt -als je dat wilt- ook gezamenlijk aan iets werken.

Wil je vooral graag ‘iets’ maken, een tas of een sjaal, dan kun je beter even verder zoeken naar een specifieke workshop die je kunt volgen. Mijn atelierdagen zijn gericht op spelen met vilt, zonder plan of gewenst resultaat. Je komt hoogstwaarschijnlijk met iets moois thuis, maar dat is geen garantie. Wel garandeer ik je een enerverend en tegelijk stil avontuur. Een volle lege dag, aandacht, ervaren in een rustige omgeving, zonder enige druk. En dan gebeuren er de mooiste dingen!

vilt natuurkleuren

lijkt het je wat?

 

Alle praktische zaken en algemene voorwaarden vind je op de algemene pagina over atelierdagen.

Vul hier de gewenste datum waarop je met je groep wilt komen plus je gegevens in, dan stuur ik je een mail met bevestiging en betaalgegevens.  

Als je belangstelling hebt en alleen jezelf wilt opgeven, dan kan dat ook. Zodra er voldoende open aanmeldingen zijn pikken we gezamenlijk een datum.

Mocht je nog vragen hebben, dan kun je dat ook hiernaast aangeven, of me bellen op 06 31698542

 

 

Over mij

Ik onderzoek al mijn hele leven de kunst van ruimte maken voor bezieling en bezinning. Na een loopbaan als opleider en organisatiepsycholoog heb ik mijn roeping gevonden in de combinatie van kunst en sociale vernieuwing: als transitiekunstenaar help ik mensen hun eigen natuurlijke vorm te (her)vinden via de kracht van kunst.

Ik kom het beste uit de verf als ik onthaastende projecten mag ontwerpen voor & met gemeenschappen die op zoek zijn naar ontmoeting en nieuwe aandacht voor elkaar. Daarnaast maak ik kunstwerken van natuurlijke materialen uit de omgeving van mijn opdrachtgevers, verzorg op de natuur geïnspireerde craftfulnessdagen, creatieve loopbaantrajecten en retraites. In mijn atelier maak ik tijd door te spelen met ambachtelijke werkprocessen als papier scheppen, vilten, ecoprinten en inktmaken.