artist in residence bij Nationaal Park De Ȃlde Feanen
viltinstallatie skepping
Met het moodboard op de foto onderaan deze pagina verleidde ik passanten (inwoners en toeristen) van mijn mobiele atelier tijdens het project Ljochtstill in Earnewâld om samen een stukje vilt te maken. In het kader van Leeuwarden-Fryslan Culturele Hoofdstad 2018 was ik uitgenodigd om als Artist in Residence in een mobiele container iets te doen met verbinding. En het zou mooi zijn als het uiteindelijke resultaat een plek kon krijgen in de dorpskerk die steeds meer de functie van ontmoetingsplek heeft voor zowel bewoners van Earnewâld als bezoekers van het Nationaal Park bezoeken en watersporters.
Ik ging aan de slag met de materialen uit het dorp en het Nationaal Park; vanaf het begin heb ik bewoners betrokken bij het verzamelen van materialen.
De stalen tonen handgeschept- en zijdepapier, gemaakt met plantmaterialen uit de regio (rietpluim en lisdodde) en bloemen uit de tuinen van Earnewâld.
Met uienschillen uit de keukens van het dorp heb ik ruwe wol en viscosevezels geverfd. Met de ecoprint-techniek is berkenblad uit het dorp op katoen gedrukt.
De materialen verwerkte ik met de deelnemers tijdens verschillende sessies. Met wol is het papier tot kleine lappen vervilt die elk een eigen touch hebben, letterlijk.
Het eindresultaat is een “verbindend werk”; zowel het uiteindelijke Gesammtkunstwerk als de gebruikte natuurlijke plantmaterialen zijn symbool van onderlinge verbinding tussen de kerk & haar (nieuwe) gebruikers, mens & natuur, en mensen onderling. Het kreeg de titel Skepping (Fries voor Schepping) mee. Het heeft nu een definitieve plek als raambekleding in de kerk.
opdrachtgever
Bestuur Stichting Ljochtstill
uitvoering
2018
Foto’s:




















“Heel mooi, het idee, de uitvoering, de samenwerking in verbinding met dorpsgenoten en bezoekers en het eindresultaat. TOP!”