Kunstmaand Ameland in De Vlindertuin appartementen

november 2021 (met digitale tour)

 

expo

De Vlindertuin Appartementen op Ameland heeft een uniek kunstconcept: in hun appartementen hangen geen reproducties, maar echte kunstwerken van een selecte groep kunstenaars. Ik ben daar één van. Tijdens Kunstmaand Ameland mag ik bij hen ook in de ontbijtzaal exposeren.

Mijn solo-expositie met ecoprints, viltwerk, natuurlijke inkten en geschept papier is elke dag vrij te bezichtigen tussen 11:00 en 17:00 van 2 t/m 29 november. Hou je van natuurlijke materialen en word je graag geïnspireerd door de natuur, dan is deze kleine omweg van de officiële Kunstmaand-route zeker de moeite waard.

ontmoeten

Ik ben zelf live aanwezig om te vertellen over mijn werk op dinsdag 2 t/m donderdag 4 november, vrijdag 12 t/m zondag 14 november en zondag 28 & maandag 29 november, tussen 12:00 en 16:00. Er liggen voorbeelden van mijn experimenten en materialen, en klein werk voor de verkoop. Ik beantwoord je vragen over mijn manier van werken en gebruikte technieken (vilten, ecoprinten, botanische inkt maken, papier scheppen, vezelvliezen maken). Als je het leuk vindt, treed ik ook op als dichter en draag ik voor uit mijn bundel Collage.

kleinschalige workshops

In de avonduren geef ik een aantal workshops in kleine groepen. Ik neem je graag mee in de methoden, technieken en materialen die ik in mijn kunstprojecten gebruik. Mensen vertellen vaak dat mijn workshops inspirerend zijn omdat ik de nadruk leg op verwondering en ontdekken. Ikzelf ben ook elke keer zelf weer verrast door de effecten van werken met alles wat er al is. Het brengt een ontspannen sfeer met zich mee die heel goed werkt om je creativiteit aan te wakkeren. Ik heb de workshops gepland rond de momenten dat ik op Ameland ben. Data en een beschrijving van de workshops vind je verderop op de pagina.

locatie

Je vindt De Vlindertuin op de hoek Kardinaal De Jongweg-Polderweg. Als je vanuit Nes-centrum naar Kunstmaandlocatie RK St Clemenskerk gaat, kom je er langs. OP het terrein wijst het zich vanzelf. De ontbijtzaal vind je meteen aan je linkerhand net voorbij de receptie (ingang Polderweg).

De deur staat dan wel niet wagenwijd open, maar je bent van wél van harte welkom!

(en mocht je interesse nu gewekt zijn maar ben je deze maand niet op Ameland, kijk dan eens hier en hier voor soortgelijke activiteiten, kom langs in mijn atelier of bel me om te sparren over een inspirerende sessie op je werk!)

IMG 7277 2 scaled
fullsizeoutput 1c96 scaled
IMG 5515 scaled
IMG 1417 scaled

workshop-beschrijvingen

→  workshop kunstdialoog – een betekenisvol gesprek over wat jij ziet als je naar kunst kijkt

In deze workshop gaan we aan de hand van wat je hebt ervaren met de kunst op Ameland in gesprek. Ik help je te reflecteren en te vertellen over je ervaringen. Mijn manier van begeleiden is geïnspireerd op VTS (Visual Thinking Strategies), een methode die gebruikt wordt in musea en op scholen. Geen discussie over mooi en lelijk, maar ontdekken hoe je kijkt en waar kunst iets bij jou raakt. Geen goed of fout, maar van elkaar leren en uitwisselen welke perspectieven er zijn om te kijken. Een verrijking van je kunstbeleving en een heel leuke manier om elkaar (beter) te leren kennen.

Ik zorg voor creatieve werkvormen, verrassende vragen en zorgvuldige begeleiding, koffie/thee met iets erbij is inbegrepen en we sluiten de avond af met een drankje. Maximaal aantal deelnemers is acht personen, de workshop gaat door als minimaal vier personen zich hebben aangemeld.

Deze workshop wordt gegeven op dinsdag 2 november 19:30-22:00 uur

kosten: 15 euro pp

Opgeven kun je doen via de knop. Vermeld welke workshop en de datum, dan stuur ik je een mail met betaalgegevens om je opgave definitief te maken. Ook krijg je een kleine opdracht ter voorbereiding die je overdag tijdens het kunstkijken kunt doen.

Je kunt altijd contact opnemen als je nog vragen of een speciaal verzoek hebt! Ik ben te bereiken op 06 31 69 85 42, maar je mag ook via het contactformulier jouw gegevens achterlaten.

→  workshop botanische inkt maken – pigmenten uit planten en bloemen

In deze workshop gaan we experimenteren met pigmenten uit bladeren, bessen, plantwortels en keukenafval. We beginnen we met een korte uitleg en demonstratie. Er zijn verschillende manieren om verfstoffen uit planten te halen, je leert over manieren om meerdere kleuren uit dezelfde plant te maken en hoe je inkt kunt bereiden en bewaren. We proberen uit, testen de inkten op verschillende papiersoorten met verschillende soorten kwasten. De avond staat in het teken van ontdekken en uitproberen. Als je zelf plantmaterialen of papiersoorten wilt meenemen, dan kan dat.

deze workshop wordt gegeven op woensdag 3 november 19:30-22:00 uur en

vrijdag 12 november 19:30-22:00 uur

kosten: 30 euro pp, dat is inclusief alle materialen, gebruik van gereedschappen, koffie/thee met iets erbij en een handleiding om thuis verder te experimenteren. Maximaal aantal deelnemers per workshop is zes.

Opgeven kun je doen via de knop. Vermeld welke workshop en de datum, dan stuur ik je een mail met betaalgegevens om je opgave definitief te maken. Je kunt altijd contact opnemen als je nog vragen of een speciaal verzoek hebt! Ik ben te bereiken op 06 31 69 85 42, maar je mag ook via het contactformulier jouw gegevens achterlaten.

→  workshop ecoprinten op papier – experimenteren met unieke prints van bladmaterialen op papier

In deze workshop gaan we experimenteren met bladmaterialen op papier. De pigmenten en patronen van het blad kun je overbrengen op papier met behulp van stoom. Ik demonstreer hoe je het papier kunt voorbereiden en hoe je zorgt voor een optimale contactafdruk. Dan gaan we experimenteren met het bladmateriaal dat aanwezig is. Ik neem je mee in een kleine ontdekkingstocht van patronen, kleuren, toevalligheden en verrassende effecten. We sluiten af met een kleine concluderende terugblik over wat werkt aan de hand van de gemaakte prints.

Deze workshop wordt gegeven op zaterdag 13 november 19:30-22:00 uur

en een EXTRA workshop staat gepland voor maandag 29 november 19:30-22:00 uur

kosten: 30 euro pp, dat is inclusief materialen, gebruik van gereedschappen, koffie/thee met iets erbij en een handleiding om thuis mee verder te experimenteren. Maximaal aantal deelnemers is zes.

Opgeven kun je doen via de knop. Vermeld welke workshop en de datum, dan stuur ik je een mail met betaalgegevens om je opgave definitief te maken. Je kunt altijd contact opnemen als je nog vragen of een speciaal verzoek hebt! Ik ben te bereiken op 06 31 69 85 42, maar je mag ook via het contactformulier jouw gegevens achterlaten.

Over mij

Ik ben Suzan Bosch, eco kunstenaar en sociaal vernieuwer. Ik onderzoek al mijn hele leven de kunst van ruimte maken voor bezieling en creativiteit. Na een loopbaan als opleider en organisatiepsycholoog heb ik mijn roeping gevonden in de combinatie van kunst en sociale vernieuwing: via duurzame kunst help ik mensen hun eigen natuurlijke vorm te (her)vinden. Ik gebruik natuurlijke, kunstzinnige en creatieve ingangen om te bezinnen en nieuwe verbindingen te maken.

CAIR: Connecting Artist in Residence

Ik kom het beste uit de verf als Connecting Artist In Residence (CAIR). Als Connecting Artist ontwerp ik onthaastende artistieke ontmoetingen voor gemeenschappen, ook in bedrijven. Hiermee wil ik mensen meenemen in de kunst van natuurlijke vernieuwing. Dat kan kort zijn -bijvoorbeeld een inspiratiedag of teambuilding- of wat langer, bijvoorbeeld een inpandige pop-up wonderkamer van natuurlijke inspiratiebronnen waarmee ik zinvolle gesprekken met mensen aanknoop over een bepaald thema. 

Wil je een liever een tastbaar kunstwerk dat je inspireert om elke dag connectie te maken met je natuurlijke vorm? In opdracht maak ik wandpanelen en andere kunstwerken voor particulier en zakelijk gebruik. Deze maak ik van de materialen uit de natuurlijke omgeving van mijn opdrachtgevers. Dat kan op locatie en je mag ook meehelpen als je dat wilt.

Meemaken om het anders te doen

De ambachtelijke technieken die ik gebruik zijn erg geschikt om in te zetten voor nieuwe gezamenlijkheid. De  trage handmatige werkprocessen lenen zich goed om eens op een andere manier met elkaar in gesprek te raken. Je kunt ook individueel -al dan niet letterlijk- meemaken: ik verzorg op de natuur geïnspireerde craftfulnessdagen, creatieve loopbaantrajecten en retraites. 

In mijn atelier maak ik tijd door te spelen met ambachtelijke werkprocessen als papier scheppen, vilten, ecoprinten en inktmaken. Ondertussen werk ik aan een catalogus van de mogelijkheden die de natuur biedt om uiting te geven aan mijn motto 'alles is er al, je hoeft alleen met aandacht te kijken'.

 

pasfotorondje2